Hoppa till innehåll
Meny
cupcaketime.se
  • Hemsida
  • Kategorier
    • Baka rätt
    • Bloggar om bakning
  • Kontakta oss
cupcaketime.se

Begränsa sockret i bakverk

december 12, 2022 av Magnus

Att vara en ”sweet tooth”, som man säger på engelska, har många fördelar, men inte för dina tänder. Bakverk innehåller mycket socker och med det sagt är det en stor risk att du drabbas av karies i tänderna. Får du hål i tänderna är det givetvis bara att bege sig till Södertandläkarna, men bäst vore det förmodligen om du faktiskt undvek karies och tog hand om dina tänder med rätt mat och dryck enligt rekommendationer. Men vad ska man göra om man är en gottegris och älskar sötsaker? Svaret på den frågan kan faktiskt vara så enkel som att inte söta dina bakverk med lika mycket socker, eller söta dem med ett alternativ till socker.

Var rädd om dina tänder från det att du är barn

Redan under barndomen får de flesta av oss lära sig att socker inte är bra för tänderna. Vi får lära oss att vi ska borsta tänderna noga morgon och kväll och gärna skölja munnen med fluor. Vi får i tidigt skede lära oss att socker gör små hål i tänderna som sedan måste lagas och alla barn gillar som sagt inte att bege sig till tandläkaren, även om det rör sig om ett erfaret team på Södertandläkarna. Trots det får många barn en slickepinne efter ett tandläkarbesök för att visa hur duktiga barnen har varit. Kanske man istället skulle ge bort något som inte hade med socker att göra…

Begränsa sockerhalten i bakverk

Alla tandläkare inklusive Södertandläkarna menar att socker är en stor bov i dramat när det kommer till Karius och Baktus. De försöker ge råd och ska också helst göra det om de märker att en patient inte sköter sin munhälsa. Men du som gillar sötsaker kan faktiskt fortsätta att njuta trots att det inte finns så mycket socker i dem. Istället för att söta med socker kan man ta björksav eller stevia. Det går också bra att söta med bananer eller dadelmassa och andra naturliga fruktdegar. Nu är det dock viktigt att veta att all typ av socker är skadligt i någon mån för tänderna. Men hellre dadlar och bananer än socker. Du vet väl till exempel att om du lägger en tand i ett glas Coca-Cola på kvällen, så är tanden borta på morgonen? Sönderfrätt helt enkelt. Det säger ganska mycket om hur socker förstör våra tänder.

Baka hellre själv än att köpa färdigt. Dels vet du vad det är i det du äter och dels blir det billigare – och mycket. mycket godare likaså. Inget slår en hembakt kaka eller hemmagjort godis. När du följer receptet så byt gärna ut en del av sockret eller kanske hela delen med honung eller stevia, en mosad banan eller dadelmassa. Det ger ofta mer smak och är nyttigare. Dessutom är det ju en glädje att baka tillsammans eller själv, det ger en slags avkoppling under tiden.

2022-12-12

Senaste inläggen

  • Mjölkfria bakverk – så lyckas du utan komjölk
  • Enkel matlagning
  • Använd flyttstädning och bjud på lyxtårta
  • Baka billigare som senior
  • Marknadsför ditt bageri

Kategorier

  • Baka rätt
  • Bloggar om bakning

Sju sorters småkakor av samma deg

Hur man bakar klassiska hallongrottor

Senaste inläggen

  • Mjölkfria bakverk – så lyckas du utan komjölk
  • Enkel matlagning
  • Använd flyttstädning och bjud på lyxtårta
  • Baka billigare som senior
  • Marknadsför ditt bageri

Galleri

©2025 cupcaketime.se | Drivs med WordPress och Superb Themes!